i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!

"saki-baki..."

Laksa


Mggu lepas aku wat laksa...dah lama xmkn laksa, sesekali wat..perghhh mmg xhengat dunia..hahaha!! Aku ni dlm kategori antu laksa gak..hehe..cedap oo..slurp!!slurp!! Mkn2 punya mkn aku lupa nak snap gambo..tu la org kata "mkn xsedar diri".. bila dah tinggai saki-baki baru la dok terhegeh2 nak amik gambo..dah tu time tu apa la yg tinggai..ulam2 pun dah xda...tp kan, aku suka sgt mkn laksa yg ditambah kicap..nnt kuah dia lg manis la..ntah la..cam budak2 pun ada gak ni...




Bahan-bahan:

1 peket laksa

5 ekor ikan kembung/ temenung
1 tin sardin - dikisar
2 bwg besar *
15 cili kering * (klu suka pedas tambah la)
sedikit belacan *
secekak daun kesum - lg byk lg sedap
2 batang bunga kantan
5 keping asam gelugor*
optional - udang segar yg kecik

Bahan Ulam:
Daun selom
Daun salad
Timun
Bawang
Cili padi
Limau kasturi/nipis
Telur
Nenas

Cara-cara:

1. Ikan direbus dan diasingkan isi dan tulang. Air rebusan ikan jgn dibuang.
2. Isi ikan dikisar jgn smpai lumat..manakala tulang ikan dikisar hingga hancur dan ditapis untuk amik air dia.
3. Panaskan periuk dan tuangkan bwg besar; cili kering; belacan yang telah dikisar. Agak naik bau masukkan daun kesum; bunga kantan.
4. Kemudian masukkan air rebusan ikan td (ditapis terlebih dahulu); isi ikan; sardin; dan air dari tulang ikan serta udang.
5. Kalau kuah agak pekat tambahkan air, seelok-eloknya, kuah jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair.
6. Masukkan asam gelugor dan biar kuah smpai mendidih..Perasakan dengan bhn perasa.
7. Sedia untuk dihidang bersama2 dengan bhn2 ulaman.





1 comment:

  1. sumer nyer mknn.. aduh!! tipis iman ku..

    btw, jln2 di blog anda..
    salam singgah..

    ReplyDelete