menu ni time lunch beberapa ari lepas..dah berapa ari dok terperap kat dlm phone so ri ni aku post kan je la...hiihihh
telur dadar khusus utk along n angah..dorg ni pas mkn nasi suka meratah..along klu mkn nasi hanya nasi kosong berkuahkan kicap jekk..dia xsuka mkn sekali ngan lauk pauk..aku pun heran??pas mkn nasi bru la dia nak mkn lauk pauk..mknanya lauk pauk tu utk diratah..hmmm
Sambal Ikan Keli
telur dadar khusus utk along n angah..dorg ni pas mkn nasi suka meratah..along klu mkn nasi hanya nasi kosong berkuahkan kicap jekk..dia xsuka mkn sekali ngan lauk pauk..aku pun heran??pas mkn nasi bru la dia nak mkn lauk pauk..mknanya lauk pauk tu utk diratah..hmmm
Sambal Ikan Keli
2 ekor ikan keli - goreng/ asingkan
2 bwg besar*
3 ulas bwg putih*
20 cili kering*
sedikit air asam jawa
1 bwg besar - potong bulat
garam/gula/serbuk perasa
Cara:
2 bwg besar*
3 ulas bwg putih*
20 cili kering*
sedikit air asam jawa
1 bwg besar - potong bulat
garam/gula/serbuk perasa
Cara:
1. Bahan yg bertanda tu diblend n ditumis hgga naik bau n terbit minyak.
2. Kemudian masukkan air asam jawa..biar sambal agak pekat n rasakan garam/gula.
3. Last taburkan bwg yg dipotong td. Sedia.
Ayam Lemak Minang
Resepi ni aku dpt dri blog kak Noreen UK..mmg sedap la, cuma maybe xla sesedap tuan punya resepi kan..sori la kak Noreen, saya copy n paste jekk..
Bahan-bahan:
800gm (1/2 ekor) ayam - dibuang kulit dan lemak
1 biji buah tomato - dibelah 5
6 helai daun limau purut - diracik halus
2 helai daun kunyit - diracik halus
1 batang serai - dititik
2 cawan (500ml) susu rendah lemak (skimmed milk) - aku gnti ngan santan
2 sudu makan minyak
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
2.5cm kunyit hidup
15 biji cili padi
10 helai cili kering - dipotong dan direndam dengan air panas
cara:
5 ulas bawang putih
2cm halia
2.5cm kunyit hidup
15 biji cili padi
10 helai cili kering - dipotong dan direndam dengan air panas
cara:
1. panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing
2. masukkan serai
3. kemudian masukkan pula ayam, daun limau purut dan daun kunyit. gaul rata
4. setelah itu masukkan susu dan tutupkan periuk. biarkan ayam masak dan empuk
5. kacau sekali sekala
6. akhir sekali masukkan garam dan buah tomato. kacau sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment