i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!

Tauhu kukus & kungpoa chicken

ni la dinner ringkas tuk mlm semalam..pas blik dari tesco..ni je la yg aku masak..sedap oo bla sekali-sekala mkn cam ni..

Ayam Kungpoa



ermm..sedap oo, mkn ratah2 gitu. Mungkin sbb tu la masakan ni paling digemari oleh kaum2 cina..Aku leh mkn bertambah2, hubby n anak2 aku pun sama termasuk la si angah yg bru da 6 btg gigi..tp dah pandai mkn..


Bahan-bahan:

Ayam disalut tepung jagung n garam - goreng
2 biji bawang besar - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
3 sd mkn sos tiram
2 sd mkn sos cili
5 tangkai cili kering - dihiris serong-serong
lada benggala/gajus - optional (klu suka letak la)

Cara:
1. Tumis bahan yg ditumbuk hgga naik bau.
2. Masukkan ayam; sos tiram n sos cili. Kacau rata.
3. Last masukkan bwg; cili kering n lada benggala/gajus.

Tauhu Kukus


mmg sedap..nyum..nyum.. dulu aku xbrapa pandai mkn tauhu kukus ni..but 1st time aku p chic.rice shop..aku pun try la order..huh, lazat rupanya..jadila ia sbgai salah satu mknan feveret aku tp xleh arr mkn slalu...heheh

Bahan-bahan:

1 peket tauhu - dikukus
1 mangkuk kecil isi ayam
4 sd mkn sos tiram
3 ulas bawang putih - racik halus
bwg goreng/daun bwg

Cara:
1. Tauhu dikukus.
2. Dalam kuali berasingan, tumis bwg putih n isi ayam.
2. Masukkan sos tiram n biarkan kuah agak pekat.
3. Angkat n tuang atas tauhu yg telah siap dikuku.
4. Hias dgn bwg goreng n daun bwg or cili merah.


No comments:

Post a Comment