Mlm Sabtu aritu aku xtau nak msak apa..tgk dlm peti esbox da sayur kailan lg satu ikat n stok ikan keli; ayam n ikan kembung besar..aku tnya la hubby nak mkn pa..dia kata masak la apapapun sbb mlm karang dia ada dinner ngan bebudak opis dia sempena Chinese New Year..dia juz minta aku masak yg simple2 jekk sbb dia nak isi perut dolu b4 p dinner tu..hubby aku takut diorang hidang mkanan yang xkena kat tekak dia..hihi..aku mmg xp pun, payah sket la nak ikut sbb anak aku yg no.2 tu..so hubby aku juz bwk si along jekk kot2 leh arr dpt angpow kan...heheh..so, dah hubby aku minta menu simple aku decide masak ikan keli goreng cili padi n kailan ikan masin jekk..senang!!
Ikan Keli Goreng Cili
Ikan Keli Goreng Cili
Bahan-bahan:
2 ekor ikan keli -saiz besar (goreng, ketepikan)
2 labu bawang besar*
15 cili padi*
Bahan-bahan bertanda ditumbuk lumat pastu tumis hingga naik bau n masukkan ikan. Very da simple one hah...!!
Kailan Ikan Masin
Bahan-bahan:
1 ikat sayur kailan
1 ekor ikan gelama masam
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih - diketuk
2 1/2 sudu besar sos tiram
5 cili padi - diketuk
Cara:
1. Tumis bwg putih n cili padi. Masukkan ikan gelama masam n tumis hingga agak garing
2. Masukkan bwg besar n sayur. Goreng jgn sampai layu
3. Last, masukkan sos tiram n gaul rata..sedia untuk santapan anak-beranak..
1 ekor ikan gelama masam
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih - diketuk
2 1/2 sudu besar sos tiram
5 cili padi - diketuk
Cara:
1. Tumis bwg putih n cili padi. Masukkan ikan gelama masam n tumis hingga agak garing
2. Masukkan bwg besar n sayur. Goreng jgn sampai layu
3. Last, masukkan sos tiram n gaul rata..sedia untuk santapan anak-beranak..
No comments:
Post a Comment