i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!

Hi-tea




Beberapa ari lalu aku wat kuih bakar n donat coklat untuk hi-tea..kat sini aku post kan n3 hi-tea ngan resepinya sekali ok..cubaan 1st time..klu xmenarik tu jgn la marah ..aku pun bru jekk nak blajaq..blum pro lagi!!






Kuih Bakar Bijan



Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
3 cawan jus pandan - dlm 10 helai daun pandan blend
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Sedikit bijan

Cara penyediaan:

1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit
2. Blender semua bahan supaya sebati dan tapiskan
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak dan taburkan bijan di atasnya
4. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak

Donut Suria Bercoklat



Bahan A:

3 cawan tepung
3 s/b susu tepung
3 s/b shortening
3 s/b gula pasir castor

Bahan B:
200 ml air (tambh air jika perlu
2 s/k instant yeast

Cara penyediaan:

1. Satukan semua Bahan A Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut
2. Bulat-bulatkan dan letak inti pilihan (inti pilihanku peanut n coklat)
3. Perap hingga naik dua kali ganda
4. Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan
5. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair



No comments:

Post a Comment