Mai2 kita layan n3 nasi ayam ni..ni la nasi ayam aku yg pics dia xbrapa nak cantik..yo la aku amik gambo pakai hp yg cikai2 jekk...bab resepi lak..klu korg nak resepi yg detail, layari la http://resipidiana.blogspot.com wokeh..chek it out beb!!...
Ayam goreng madu
1 ekor ayam
3 sudu besar madu
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak bijan
air untuk rebus secukupnya
minyak untuk menumis
Untuk dikisar:
1 ibu jari halia
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara untuk Ayam Goreng Madu:
Bersihkan ayam dan jangan dipotong biarkan ia seekor.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian tuangkan air, dan biarkan ia mendidih.
Kemudian masukkan ayam dan direbus hingga ia masak. Kalau nak tahu ayam sudah masak atau belum cucuk pehanya dan sekiranya tidak ada darah angkat ayam dan toskan airnya.
Campurkan madu, sos tiram, kicap dan minyak bijan. Sapukan rata pada ayam yang telah direbus itu. Perap untuk 1 - 2 jam.
Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam, minyak mestilah banyak. Goreng ayam hingga kulitnya garing. Jangan goreng ayam terlalu lama sekadar untuk garingkan kulitnya. Angkat dan toskan minyaknya.
Itulah rahsia ayam yang isinya lembut didalam dan mendapat kulit yang garing.
Ayam goreng ketumbar
1 ekor ayam, dipotong kecil
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa
Cara untuk Ayam Goreng Ketumbar:
Gaul kesemua bahan-bahan diatas dan goreng ayam sehingg garing.
* sori la kak D..resepinya saya cuma cut n paste jekk dri blog akak..jgn marah!!
Ayam goreng madu
1 ekor ayam
3 sudu besar madu
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak bijan
air untuk rebus secukupnya
minyak untuk menumis
Untuk dikisar:
1 ibu jari halia
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara untuk Ayam Goreng Madu:
Bersihkan ayam dan jangan dipotong biarkan ia seekor.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian tuangkan air, dan biarkan ia mendidih.
Kemudian masukkan ayam dan direbus hingga ia masak. Kalau nak tahu ayam sudah masak atau belum cucuk pehanya dan sekiranya tidak ada darah angkat ayam dan toskan airnya.
Campurkan madu, sos tiram, kicap dan minyak bijan. Sapukan rata pada ayam yang telah direbus itu. Perap untuk 1 - 2 jam.
Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam, minyak mestilah banyak. Goreng ayam hingga kulitnya garing. Jangan goreng ayam terlalu lama sekadar untuk garingkan kulitnya. Angkat dan toskan minyaknya.
Itulah rahsia ayam yang isinya lembut didalam dan mendapat kulit yang garing.
Ayam goreng ketumbar
1 ekor ayam, dipotong kecil
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa
Cara untuk Ayam Goreng Ketumbar:
Gaul kesemua bahan-bahan diatas dan goreng ayam sehingg garing.
* sori la kak D..resepinya saya cuma cut n paste jekk dri blog akak..jgn marah!!
No comments:
Post a Comment