Hidangan breakfast pg ni b4 my hubby n anak p tadika...(minta izin ye kak anawahid, linda copy paste kat sini lak..utk rujukan di masa hadapan..thanks very much atas kejadian yg sgguh indah dan melazatkan..)
cantikkan...sagunya berbiji2..mekasih kak ana!!
Sumber: Kak Anawahid
Bahan-bahan (Loyang 22 cm) *linda guna acuan kuih lompang
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose
Cara-caranya:-
- Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
- Masukan sagu, kemudian kacau rata.
- Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
- Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
(setelah digaul dgn kelapa parut..nyum..nyumm)
~LINDA~
As Salam Linda...
ReplyDeleterasa2 nyer mmg lama betul mama tak kemari..
mmg menjadi kegemaran dlm bln pose kuih sagu nie. Kalau kat rumah nie kuih muih mmg x laku so kalau teragak mama beli jer..tuh pun kdg2 rasa ada sikit kureng lah
w'salam..
ReplyDeletemmg lama pun mama xjenguk kat sini...hihi..ala, lgpun blog ni dah lama sgt tersangkut...ni tgh free tu yg smpat hupdate, ha'ah..kuih ni sedap tp bla beli errmm rasa mcm xmau mkn dah pasni..tp skrg rsanya kena rajinkn diri buat sbb dh ada rcp yg mudah dan enak ni :) thanks mama sbb sudi singgah!!