Blog dah lama sihat..tp aku baru hari ini berkesempatan utk memasukkan N3...hehhe
Ni la pertama kali aku buat laksam..tetiba lak teringin sgt2 kalah orng yg preggy ni..ahakss..hihi..akhirnya berjaya juga walaupun kejadian xseberapa indah..kuikuikui.. Alhamdulillah..menepati citarasa ^_~
Laksam
Sumber: Kak Yani MYR
Bahan-bahan:
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
Cara:
1. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
2. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
3. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
4. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
psst....kak yani, linda minta izin C&P resepi laksam akak kat sini ye..harap maaf..dah cp bru nk minta kebenaran..ngeee
Bahan Kuah: rcp from my MIL
Ikan - direbus/ buang tulang - blend
Bawang merah/halia/lada hitam - diblend
Santan - lagi pekat santan lg sedap
Asam Keping
Garam/Gula
Cara:
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk.
2. Masak dengan api sederhana kuat sehingga kuah mendidih. Sedia
Bahan Ulaman:
Timun
Kacang panjang - kehabisan stok
Tauge - habis sudah!!
Bunga kantan
Daun kesum
Bahan sambal:
Cili kering
Belacan
Garam/Gula
Air perahan limau
No comments:
Post a Comment