i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!

Salah aku...???

Blog dah lama sihat..tp aku baru hari ini berkesempatan utk memasukkan N3...hehhe

Ni la pertama kali aku buat laksam..tetiba lak teringin sgt2 kalah orng yg preggy ni..ahakss..hihi..akhirnya berjaya juga walaupun kejadian xseberapa indah..kuikuikui.. Alhamdulillah..menepati citarasa ^_~

Laksam
Sumber: Kak Yani MYR



Bahan-bahan:

3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Cara:

1. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.

2. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

3. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-supaya laksam kelihatan licin dan cantik.

4. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

psst....kak yani, linda minta izin C&P resepi laksam akak kat sini ye..harap maaf..dah cp bru nk minta kebenaran..ngeee

Bahan Kuah: rcp from my MIL

Ikan - direbus/ buang tulang - blend
Bawang merah/halia/lada hitam - diblend
Santan - lagi pekat santan lg sedap
Asam Keping
Garam/Gula

Cara:

1. Satukan semua bahan ke dalam periuk.

2. Masak dengan api sederhana kuat sehingga kuah mendidih. Sedia


Bahan Ulaman:

Timun
Kacang panjang - kehabisan stok
Tauge - habis sudah!!
Bunga kantan
Daun kesum

Bahan sambal:

Cili kering
Belacan
Garam/Gula
Air perahan limau


tengokla tu...kulit yg xseberapa licin namun pandangan luaran xbererti apa2 kerana ia tetap lembut bila dikunyah..ahakkss ~_~

No comments:

Post a Comment