Sumber: Kak Am-flora
Rcp Asal: Akak Yatiezaini
Bahan-bahan (bahagian atas .... anggaran dlm 40biji )
5 sb tepung gandum (penuh2)
1 sb tepung jagung / tepung ubi (penuh2)
1 sb tepung jagung / tepung ubi (penuh2)
2 biji telur (dipukul)
2 1/2 cawan santan
5 sb gula pasir
sedikit garam, esen vanila dan pewarna hijau
2 1/2 cawan santan
5 sb gula pasir
sedikit garam, esen vanila dan pewarna hijau
Bahagian bawah
1 cawan beras pulut
(dibersihkan dan direndamkan bersama 1 cawan santan cair + sedikit garam selama 30minit)
Bekas acuan lompang (size ikut suka.. saya gunakan yg paling kecil)
Bekas acuan lompang (size ikut suka.. saya gunakan yg paling kecil)
Cara-cara
Panaskan kukusan .... kemudian sediakan bahagian bawah dulu.. masukkan 1/2 sudu kecil beras pulut kedlm acuan lompang bersama dgn sedikit santan.. santan hendaklah menutupi paras pulut.. tidak mahu terlalu banyak santan nanti pulut akan menjadi terlalu lembik & dikukus
Sementara pulut dikukus.. sediakan bahagian atas pula..
Satukan bahan 1 - 4 .. kacau dan di tapis agar tidak berketul..kemudian masukan gula ,garam,pewarna + esen
adunan dimasakn sekejap diatas api perlahan.. kacau sentiasa supaya tidak berketul / berbiji2...
Kemudian blhlah dimasukn adunan ke dlm acuan pulut .. (letakan keatas pulut) dan dikukus lagi dalam 20-30 minit dgn api sederhana..
Angkat & sejukan dulu .. baru dikeluarkan dari acuan
adunan dimasakn sekejap diatas api perlahan.. kacau sentiasa supaya tidak berketul / berbiji2...
Kemudian blhlah dimasukn adunan ke dlm acuan pulut .. (letakan keatas pulut) dan dikukus lagi dalam 20-30 minit dgn api sederhana..
Angkat & sejukan dulu .. baru dikeluarkan dari acuan
psst...linda juz C&P jekk , tens ya pd empunya rcp sbb sudi share rcp yg mudah n cepat ni...mmg sedap arr!!
No comments:
Post a Comment