(Mee Kari Linda's Family)
Bahan-bahan Kuah:
1 Bawang besar - dibelah 4 n dihiris halus
2 ulas bwg putih - hiris halus
3 cm halia - dihiris halus n memanjang
1 mangkuk kecil ikan bilis - dikisar
2 peket rempah kari ikan
2 tin sambal ikan bilis
santan - 1 1/2 biji kelapa
Cara:
1. Tumis bahan-bahan hiris hingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah kari , ikan bilis yg telah dikisar, sambal ikan bilis dlm tin n kacau hingga terbit minyak.
2. Setelah rempah agak sebati, masukkan santan dan perasakan.
note: Kuah ni selalu mmg masak kosong..
Bahan-bahan:
2 peket mee kuning - dicelur
tauge - dicelur
sawi - dicelur
fishball/fishcake - rebus
tauhu kering - dicelur
psst..korang leh letak apa yg korang suka, aku selalunya bhn tabur atas guna bahan2 yong tau fu..Then, dah letak suma dlm mangkuk baru masuk kuah...
1 Bawang besar - dibelah 4 n dihiris halus
2 ulas bwg putih - hiris halus
3 cm halia - dihiris halus n memanjang
1 mangkuk kecil ikan bilis - dikisar
2 peket rempah kari ikan
2 tin sambal ikan bilis
santan - 1 1/2 biji kelapa
Cara:
1. Tumis bahan-bahan hiris hingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah kari , ikan bilis yg telah dikisar, sambal ikan bilis dlm tin n kacau hingga terbit minyak.
2. Setelah rempah agak sebati, masukkan santan dan perasakan.
note: Kuah ni selalu mmg masak kosong..
Bahan-bahan:
2 peket mee kuning - dicelur
tauge - dicelur
sawi - dicelur
fishball/fishcake - rebus
tauhu kering - dicelur
psst..korang leh letak apa yg korang suka, aku selalunya bhn tabur atas guna bahan2 yong tau fu..Then, dah letak suma dlm mangkuk baru masuk kuah...
No comments:
Post a Comment