Ikan Goreng Asam (Kak Hasue)
Bahan2:
1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
1-2 sudu makan asam jawa
1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
Serbuk perasa-tak letak pun takpe
1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
1 cawan minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..
psst... kak hasue, ceq c&p je la rcp ni..thanks 4 sharing the best rcp...i like!!
No comments:
Post a Comment