i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!
Terung Masak Sambal (kak hasue)



Bahan2:

2-3 Terung Panjang-Kupas belang2 seperti dlm gambar dan potong memanjang...(potong 2 dan belah nipis sket pun ok..)-kali ni sue potong pendek2 sket
1 cili merah
2 bawang merah
1 ulas bawang putih
Segenggam udang kering
1 sudu belacan
Perasa-garam,pak aji dan gula secukup rasa
Limau kasturi-untuk diperah ketika hendak makan sebagai pembangkit selera


Cara2:

Cili,bawang merah,bawang putih,udang kering dan belacan ditumbuk(sue kisar guna pengisar bhn kering jer)
Panaskan dalam 1/3 cawan minyak masak,tumis bahan tersebut sehingga naik bau dan agak garing
Masukkan terung yg sudah dicuci bersih..kacau goreng hingga sekata dan kecilkan sedikit api. Tunggu sehingga terung layu dan berubah warna..kacau jika perlu.
Apabila terung sudah agak mengecut,masukkan air sehingga melebihi paras terung.
Kemudian masukkan semua bahan perasa..
Pastikan terung benar2 sudah masak sehingga ada isi yg tertanggal dari kulit pun tak mengapa..lg sedap sebab lebih lembut..jika belm lembut,tambahkan lagi sedikit air.
Apabila airnya sudah sama paras dengan terung atau kurang,sebatikan semua rasa dan padamkan api..


Perah limau kasturi di saat hendak memakannya,jgn dlm periuk lak..kang x sdp nk panaskan kalo x abis skali mkn..Kalo xnak letak pun xpe sebab ia juga sedap dimakan dengan nasi begitu sahaja..SELAMAT MENCUBA..

psst..dicopy bulat2 ok...tens, sesekali masak cmni sodap ghupanya!!


No comments:

Post a Comment