i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!
Ikan Patin Stim (kak nor tgganu)



Bahan:

1 ekor ikan patin sederhana besar (boleh guna ikan lain spt siakap, kerapu atau bawal)
2 biji limau nipis
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 in halia muda
1 biji mangga muda (guna 2 biji kalau buah kecik)
5 biji cili api ~ diketuk biar pecah2
2 sudu besar sos tiram
garam dan gula secukup rasa
air

Cara2

Bersihkan ikan dan perap dgn air limau nipis dan sedikit garam. Perap sebentar, lepas tu bilas dan toskan.
Potong bawang besar, halia muda dan mangga muda

Masukkan ikan ke dalam mangkuk tahan panas, dan taburkan bawang putih, bawang besar, halia, mangga dan cili api.Bancuh sos tiram, garam dan sedikit gula dgn 1 cawan air. Sukatan air ni terpulanglah, kalau nak berkuah, lebihkan ya..

Curah bancuhan tu keatas ikan dan kukuslah sehingga ikan tersebut masak, lebih kurang 20 min.Biasanya kalau mata ikan tu tersembul keluar bermakna ikan tu dah masak.Lauk ni sedap dimakan panas2..

psst..xdinafikan mmg sedap la..dah lama dah dok simpan jekk rcp ni, kebetulan ada stok ikan patin dlm esbox, tu yg aku wat tu..wehh..wat k.nor..resepi mu ini sgt sedap..suke..sihat tul menu2 ni..so, aku nak syorkan pada sesapa yg sesekali ingin bertukar kpd menu yg sihat..nah ini dia rcpnya...jgn xbuat tau..mmg xnyesal la..(bg aku la..) .. hihi...



No comments:

Post a Comment