As'salam & Gud monink!!!
Hari ni xmo celoteh panjang2 sbb ada keje nk kena buat ni..so korang layan je la menu ni yekk... Take care & have a nice day!!
Gulai Ikan Pari
Bahan-bahan:
Ikan pari
Santan - 1 biji kelapa
2 peket kecil rempah kari ikan
1 cmca besar serbuk cili
sedikit air asam jawa
Timun
(Dikisar)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang putih
(Utk tumis)
4 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih - dimayang
1 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari
Cara:
1. Ikan pari diperap dengan sedikit garam dan jus limau nipis - kemudian cuci bersih
2. Tumis bahan tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan air asam jawa biar hingga mendidih, masukkan ikan. Masukkan timun. Biar seketika.
4. Masukkan santan, garam dan serbuk perasa (serbuk perasa xletak pun xpe..). Masak sekejap sebelum ttp api. Sedia.
No comments:
Post a Comment