Testing...testing
Kali ni try & error wat nasi minyak gulai kawah cam kat trngganu tu..dan hasilnya boleh la dibanggakan walaupun xsama cam da real one nasi minyak kat tgganu..
Kebetulan, masa balik trgganu on CNY ri tu sempat p pasar payang & borong rempah gulai kawah ni..so bila balik kl, ri Sabtu lepas bru berkesempatan nk buat...jadi, inilah hasilnya untuk lunch kami sekeluarga..
Nasi Minyak:
3 pot beras - dibasuh & ditoskan
3 bwg merah - dimayang
2 bwg putih - dimayang
halia - dimayang
4 sekawan untuk ditumis
2 helai daun pandan
sedikit susu cair
3 sudu makan marjerin + 3 sudu mkn minyak
pewarna kuning or ikut suka
air secukupnya
Cara:
1. Panaskan marjerin bersama dengan minyak.
2. Tumis bwg serta halia yg dimayang hingga kekuningan. Kemudian masukkan 4 sekawan & daun pandan.
3. Masukkan beras, susu cair, garam dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan air & tanak nasi seperti biasa.
5. Masukkan perwarna ke dalam nasi dan biar seketika sebelum digembur. Sedia.
Daging Gulai Kawah
1/2kg daging
1 or 2 biji bwg besar*
3 ulas bwg putih*
halia*
2 sudu besar rempah gulai kawah
2 sudu besar cili boh@ cili kisar
santan
kerisik
1 keping asam keping
gula melaka
ubi kentang (terpulang sama ada nk letak atau tidak)
Cara:
1. Kisar bahan yg bertanda (*) hingga lumat. Satukan bahan kisar; rempah gulai kawah serta cili boh ke dalam satu bekas dan digaul hingga sebati untuk dijadikan pes.
2. Masukkan daging yang telah dibasuh & ditoskan td ke dlm periuk.
3. Masukkan pula pes td ke dlm periuk daging beserta dengan 1 mangkuk air.
4. Masukkan juga gula melaka; kerisik serta asam keping dan masak daging td hingga mati air.
5. Setelah daging agak lembut & kuah agak kering; masukkan kentang serta santan dan sedikit air. Masak hingga pecah minyak sebelum dimasukkan garam serta perasa.
6. Sedia dihidang bersama nasi minyak atau nasi putih.
salam..rajin sungguh hg masak..leh aku syer resepi ngan hg...hi hi hi
ReplyDelete