Copy & Paste: umah Kak Ummi
Asal: Che Iza@ myresepi
Bahan-bahan ( 3-4 org):-
1/kg mee kuning
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
4 sb lada boh / lada giling
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering
*1/2 inci halia (bertanda * dikisar)
1 sb petis (akak xda stok ni..letak je belacan sikit..hehe)
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah) - *akak letak 2 biji sederhana besar
gula n garam secukup rasa
taugeh n sawi - dicelur sekejap
daun bawang
bawang goreng
Cara-cara:-
1. Rebus udang hingga masak, tapis keluar udang n asingkan. Air rebusan jgn dibuang.
2. Dalam periuk panaskan minyak dan tumis lada boh hingga garing.
3. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga betul garing n naik bau.
4. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih.
5. Masukkan sos tomato, sos cili n petis. Renehkan kuah (dengan api perlahan).
6. Masukkan garam n gula secukup rasa.
7. Reneh lagi (# Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap.... )
8. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah. (# Kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh.)
9. Dalam periuk lain, didihkan air dan celur mee, taugeh n sawi.
Cara hidangan - Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.
Tens ya kak ummi sbb share rcp..n tens to kak iza sbb rcp ni mmg best..
waduh2 sedap sangat ni..
ReplyDelete