i love Nuffnang

dah ramai ke???

counter

SALAM SUMA!!!

SALAM SUMA!!!
Jeng..jeng..jeng...ni la project aku yg dinanti-natikan selama ini..heheh...dah lama dah dok ngidam nak makan "sheperd-pie" ni tp xpernah2 tertunai pun (ngalah org pregnant plak!!)...konon2 kini; tertunailahhasratdihati, sorry yekk kak ina..pnjam jap identiti kak..tu yg pas mkn lunch tu terus aku bertapa kat dapur..dah kobar2 ni, klu xjdik tu mmg hangin stu bdn tu la..tp alhamdulillah.. akhirnya, inilah hasil air tangan ku khas utk santapan aku sekeluarga di petang kelmarin...resipinya?? xtaula spa punya ni aku copy & paste je la..pd tuan punya...tima kasih byk2 sbb sudi share resipi yg sedap bangat ni.. : )

Sheperd-Pie



Bahan-bahan:

1kg kentang - rebus bersama sedikit garam
1 cawan susu segar
serbuk lada putih secukupnya
Kupas kulit kentang dan lecek hingga hancur bersama susu segar dan pepper. Ketepikan.

Inti:

400g daging cincang
5 batang sosej - didadu
5 butir cendawan butang - dihiris
1/2 batang lobak merah - parut kasar
1 paket serbuk kari daging
1 biji bawang holland - didadu
2 ulas bawang putih - cincang
sedikit halia - racik halus
1 mangkuk kecil sos tomato
1/2 mangkuk kecil cili sos
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
3 biji tomato - hiris

Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari dan semua sos, kacau hingga naik minyak.
4. Masukkan daging cincang, kacau rata. Biar hingga daging masak dan kering sedikit airnya.
5. Masukkan sosej, cendawan dan lobak merah. Gaul rata. Perasakan garam dan gulanya. (Kalau guna serbuk perasa tak payah bubuh gula).
6. Biar seketika sehingga semua bahan masak keseluruhannya.

Penyediaan Pai:
1. Panaskan oven 180 darjah
2. Sediakan loyang pembakar yang telah dilengser butter. 3. Ratakan separuh kentang lecek di dasar loyang.
4. Lapiskan dengan inti daging cincang yang siap dimasak tadi.
5. Susun tomato hiris diatasnya kemudian tutup dengan separuh lagi kentang lecek.
6. Taburkan sedikit butter di atasnya. Bakar selama 45 minit atau sehingga kentang keperangan.





No comments:

Post a Comment