Lala Masak Pedas
Bahan-bahan:
1 kg lala
3 batang serai - ketuk
1 1/2 bawang besar*
1 genggam cili kering*
5 bawang putih*
1 biji tomato**
1 bawang holland**
2 cili merah**
2 cili hijau**
Bahan perasa:
gula
garam
sos cili
sos tiram
Cara Menyediakan:
1. Tumiskan serai hingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan yg bertanda * yg telah dikisar terlebih dahulu. Tumis higga naik bau
3. Dah agak pekat sket masukkan lala/gula/garam/sos cili dan sos tiram
4. Biar seketika dan masukkan bahan hiris yg bertanda **. Siap
Cencaru Sumbat Sambal & Kelapa
garam
sos cili
sos tiram
Cara Menyediakan:
1. Tumiskan serai hingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan yg bertanda * yg telah dikisar terlebih dahulu. Tumis higga naik bau
3. Dah agak pekat sket masukkan lala/gula/garam/sos cili dan sos tiram
4. Biar seketika dan masukkan bahan hiris yg bertanda **. Siap
Cencaru Sumbat Sambal & Kelapa
Bahan sambal:
7 tangkai cili kering
1 bawang besar
sedikit belacan
gula/garam
Bahan inti kelapa:
1 genggam kelapa parut putih
2 batang serai
1 bawang besar
10 cili padi
1/2cm kunyit hidup
Kedua-dua inti ni ditumbuk dan dimasukkan ke dalam ikan cencaru yg telah dibelah belakang dah siap..Goreng
No comments:
Post a Comment